Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee

Geplaatst op: 22-09-2021, 08:33:52

Op Prinsjesdag presenteert het kabinet de miljoenennota. Wat betekenen deze cijfers en wat merk jij in 2022 in je portemonnee? We zetten het voor je op een rij.

De zorgpremie gaat omhoog

De zorgpremie is het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. Dit bedrag gaat volgend jaar omhoog met zo\'n €2,75 per maand. Dit is ongeveer €33,- per jaar. Het kabinet bepaalt de uiteindelijke premie niet. Dit doen zorgverzekeraars zelf in november. Jij ontvangt dan ook je nieuwe polis en premie van je huidige zorgverzekeraar. Dus dan weet je pas zeker hoe hoog jouw premie van je huidige zorgverzekeraar wordt. Wil je overstappen? Dan kun je tot en met 31 december 2021 je huidige zorgverzekering opzeggen en tot en met 31 januari 2022 een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Dus je hebt nog tijd om te beslissen.

Eigen risico blijft gelijk

Er verandert komend jaar niks aan het eigen risico. Het verplichte eigen risico blijft in 2022 dus staan op weer € 385,-. Een motie daarvoor werd door de Tweede Kamer aangenomen. Daarmee kreeg het demissionaire kabinet de opdracht om het eigen risico niet te laten stijgen. Het is wel mogelijk om zelf dit bedrag te verhogen. Verhoog jij je eigen risico? Dan krijg je een korting op je premie.

Zorgtoeslag

Uit de Miljoenennota blijkt dat de zorgtoeslag volgend jaar stijgt voor mensen met een laag inkomen:

  • + 3,00 euro per maand (alleenstaanden)
  • + 3,33 euro per maand (toeslagpartners)

De maximale zorgtoeslag voor een alleenstaande komt dan uit op ongeveer 110,- Euro in de maand. Voor toeslagpartners is dat zo’n 211 euro. De definitieve toeslagbedragen worden later openbaar, zodra de verzekeraars hun nieuwe premies voor komend jaar bekend hebben gemaakt.
De zorgtoeslag is bedoeld om te Nederlanders met een lager inkomen te compenseren voor de zorgpremie en het eigen risico.

Wijzigingen basispakket

Het basispakket wordt in 2022 uitgebreid met:

  • Elektriciteitskosten bij mechanische ademhalingsondersteuning in de thuissituatie kunnen per 1 januari 2022 worden gedeclareerd via de zorgverzekering.
  • Twaalf veelbelovende interventies van uiteenlopende zorgbehandelingen worden voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket.
  • Vergoeding van 3 nieuwe medicijnen tegen chronische migraine voor een specifieke patiëntengroep
  • Hoewel een motie over vergoeding van anticonceptie (boven 21 jaar) in het basispakket werd aangenomen, werd besloten om hier verder niets mee te doen. Volgens het demissionaire kabinet zijn politieke keuzes hierover aan een volgende regering.
  • Er zijn veel mensen die na Covid-19 nog klachten of beperkingen overhouden, zoals vermoeidheid of benauwdheid. Dit noemt men ook wel ‘Long Covid’. Patiënten met Long Covid hadden in 2021 recht op extra dekkingen uit het basispakket. In 2022 wordt deze regeling verlengd, maar voorlopig alleen tot augustus. Via de herstelzorgregeling kan gebruik worden gemaakt van verschillende paramedische zorg.

De volgende vergoedingen komen in dat geval bovenop de standaarddekking van de basisverzekering:

  • Fysiotherapie (maximaal 50 behandelingen)
  • Ergotherapie (maximaal 10 uur extra)
  • Dieetadvisering (maximaal 7 uur extra)
  • Logopedie (geen limiet)
  • De dekking geldt vanaf de eerste behandeling. Wel betaalt de patiënt eerst zijn of haar eigen risico.

Werk, inkomen en wonen

De koopkracht blijft vrijwel gelijk

Makkelijk gezegd is de koopkracht wat je kunt kopen met netto inkomen. De koopkracht stijgt in 2022 met gemiddeld 0,1 procent. Heb je een baan? Dan is de verwachting dat je koopkracht met 0,1 procent stijgt. Uitkeringsgerechtigden gaan er met 0,2 procent het meest op vooruit. (0,1 procent). Voor gezinnen met kinderen en gepensioneerden blijft de koopkracht gelijk. En als we specifieker kijken, gaan alleenstaande ouders met een minimumloon er het meest (0,5 procent) op vooruit en gaan alleenstaande ouders met een modaal inkomen er het meest op achteruit (0,8 procent).

Doorbetaald ouderschapsverlof

Per 2 augustus 2022 krijgen ouders 9 weken van het ouderschapsverlof doorbetaald. Om de kosten hiervan deels te compenseren, wordt het maximumbedrag van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) vanaf 2022 met € 318 per jaar verlaagd

Inkomstenbelasting gaat fractie omlaag

Over je inkomsten moet je belasting betalen. Het bedrag dat je betaalt hangt af van je inkomen en vermogen. In 2022 daalt het percentage in de eerste schijf van de inkomstenbelasting voor inkomens tot 69.398 euro naar 37,07 procent en dat is drie honderdste lager dan een jaar eerder.

Gepensioneerden met inkomens tot 35.472 euro ontvangen ook een belastingvoordeel. Het lagere tarief dat voor deze groep huishoudens geldt, komt in 2022 uit op 19,17 procent.

Zelfstandigenaftrek gaat verder omlaag

De zelfstandigenaftrek voor zelfstandig ondernemers gaat in 2022 verder omlaag. In 2021 gaat het om maximaal 6.670 euro en volgend jaar zakt deze naar 6.310 euro.

Thuiswerkkostenvergoeding

Per 1 januari 2022 komt er een aparte onbelaste thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag. Dit in verband met kosten voor water- en stroomverbruik, verwarming, koffie, thee en toiletpapier. 

Heffingsvrije vermogen gaat omhoog

Over een deel van jouw vermogen hoef je geen belasting te betalen. Dit is het heffingsvrij vermogen. Het heffingsvrije vermogen gaat omhoog. Nu betaal je over de eerste 50.000 euro geen belasting. Als je een partner hebt, dan is dat het dubbele. Dat wordt in 2022 50.650 euro voor alleenstaanden en 101.300 euro voor fiscale partners. 

1 miljard euro extra voor snellere bouw woningen 

Er is een tekort van zo\'n 331.000 woningen en de prijzen van koop- en huurwoningen blijven stijgen. Vooral starters en mensen met een laag of middeninkomen lukt het door de hoge prijzen niet een betaalbaar huis te vinden. Het kabinet trekt daarom  de komende 10 jaar 100 miljoen euro uit voor de snellere bouw van betaalbare woningen. Dit geld is bedoeld als een extra impuls voor de woningbouw.

Sociale huur

Het kabinet heeft besloten om de huren in de sociale sector te bevriezen. Dit betekent dat in 2021 geen huurverhoging mag worden toegepast. Daarom heeft het kabinet aangegeven dat woningcorporaties en grotere particuliere verhuurders tegemoetgekomen worden via een tariefsverlaging van de verhuurderheffing.

Zorg en welzijn

Door de vergrijzing stijgen overheidsuitgaven in de toekomst harder dan de overheidsinkomsten. Ook leidt dit tot een stijging van het beroep op zorgprofessionals, terwijl de beroepsbevolking de komende twintig jaar waarschijnlijk nauwelijks groeit en het aantal beschikbare mantelzorgers juist daalt. Ook is de werkdruk voor professionals hoog en de instroom van nieuw zorgpersoneel onvoldoende. Bij ongewijzigd beleid zou in 2040 een op vier mensen in de zorg moeten werken om in de toenemende zorgvraag te voorzien, terwijl dit in 2017 nog een op zeven was. Als de zorguitgaven de verwachte economische groei lange tijd flink overstijgen, kan dit andere belangrijke uitgaven verdringen, zoals die aan onderwijs, sociale zekerheid en veiligheid. Ook kan dit ertoe leiden dat de koopkracht in het gedrang komt, omdat hogere premies en belastingen nodig zijn.

Bron: nieuwsbrief PGGM van 22 september 2021 

Ga terug naar de vorige pagina